понедельник, 19 мая 2014 г.

Печіночниця звичайна


Види печіночниці


        Печіночниця росте майже по всій Європі, крім північних і південних регіонів. Висота цього виду 10-15 см; він часто утворює низькі зарості. Листя в дорослої рослини майже голе, шкірясте, до половини розчленовані на 3 широкояйцеподібні цільнокраї лопаті. Листя не обпадає і взимку. Зверху воно зелене, а знизу покрите фіолетовим густим опушенням. Цвіте ранньою весною лілувато-синіми, блакитнуватими квітами, Росте в букових і ялинових лісах.



Практичне використання


         Декоративна, лікарська рослина. Зацвітає рано і має тривалий період цвітіння. Придатна для декорування затінених місць під деревами.У народній медицині використовують листки печіночниці, які здавна рекомендувались при хворобах печінки, при ревматизмі, як кровоочисний і сечогінний засіб. Листки містять глюкозид протоанемонін, анемолову олію, дубильні й цукристі речовини, камфору,сапоніни. Квітки застосовують при жовтяниці, від золотухи, кашлю, пропасниці,головного болю, зовнішньо - для промивання очей і при хворобах шкіри. У гемопатії використовують при хронічних бронхітах. У ветеринарії свіжі рослина дають худобі від сибірки. Свіжа рослина отруйна.


Застосування в народній медицині

Справжнє визнання печіночниця знайшла лише в народній медицині. Те, що листи в неї за формою нагадують печінку, зіграло основну роль у спробах використати її при хворобах печінки, оскільки, згідно середньовічному вченню про сигнатури, кожна трава своїм виглядом або кольором оповіщає, проти недуг якого органу вона допомагає. І дійсно, правильно приготований чай з печіночниці ефективний при хворобах печінки і жовчного міхура, при жовчнокам'яній хворобі. Крім того, цей чай вживають при подразненнях гортані і хворобах легень. Це застосування грунтується на здатності анемонінів пригнічувати розвиток туберкульозної палички. Чай з печіночниці: 1-3 чайні ложки сушеної трави (у свіжому вигляді застосовувати ні в якому разі не можна!) заливають 1/4 л холодної води і витримують в такому стані 10 годин. Після проціджування чай злегка підігрівають і п'ють непідсолодженим невеликими ковтками кілька разів протягом дня.



Комментариев нет:

Отправить комментарий